torek, 23. april 2024

VRSTE BESEDIL ZA KVALITATIVNO ANALIZO

Besedila so različnih vrst in morda so nekatere metode kvalitativne analize bolj primerne za analizo določene vrste besedil, druge pa za analizo druge vrste besedil. Nagovor politika je morda primerneje analizirati po metodi kritične analize diskurza, tj. ga interpretirati s pojmi kritične družbene teorije, kot z metodo prizemljene (grounded) analize.

Ker sem bil od malega vzgajan, da moram govoriti "po resnici", sem nekoč v nekem poročilu hotel navesti resnične razloge za nekaj takega kot (pre)pozno oddajo raziskovalnega poročila. Poučili so me, da v tem primeru ne bomo dobili sredstev za nadaljevanje raziskave. To pomeni, da ne smem navesti resničnih razlogov amapak se moram bodisi izogniti navajanju razlogov bodisi navesti neresnične razloge. Od tedaj dalje se trudim razlikovati interesno motivirana besedila od besedil, ki niso interesno motivirana oziroma, ki jih motivira samo interes odkriti dejansko stanje. (Tu se bom ognil razpravi o tem, ali je to sploh mogoče in kako to razumeti.)

Osnovni kriterij delitve besedil je torej glede na motiv ustvarjalca besedila. Glede na ta kriterij se besedila delijo na interesno motivirana in interesno nemotivirana. K prvim sodijo npr. politični programi, govori in zapisi politikov; besedila, katerih namen je pridobivanje pristašev ali vernikov ipd. Besedila v strankarskem časopisu so a priori strankarsko motivirana. Včasih je taka razvrstitev možna a priori, drugič šele po analizi, ki odkrije prikrito ideologijo, prikriti interes ali namen besedila. V drugo kategorijo sodijo besedila, ki jim ne moremo a priori pripisati drugega interesa kot veren opis stanja ali dogajanja. K tem sodijo raziskovalna poročila, tako v njih zbrane empirične izjave (intervjuji) kot celotna poročila; mnoga novinarska poročila ipd. 

Tretjo kategorijo sestavljajo poučna besedila. So nekako sredi med interesno motiviranimi in nemotiviranimi besedili. So motivirana z namenom poučiti, vendar vsebujejo opisno gradivo, pridobljeno z motivom sporočiti resnično stanje, ne predvsem kake ideologije ali vere.

Četrto kategorijo sestavljajo izpovedna besedila, kamor sodijo literarna besedila od poezije do literarnih pripovedi, tudi če niso izrazito izpovedna ampak fantazijska. Vključitev teh besedil med besedila, primerna za analizo, postavlja nove zahteve pred metodologijo kvalitativne analize. Domnevamo lahko, da se bo treba pri analizi teh besedil približati literarni interpretaciji na osnovi poznavanja literarne teorije. To kaže k novi metodi, ki bo kombinirala literarno-teoretske in sociološke ali psihološke koncepte. 

Drugi kriterij delitve besedil je oblika besedila (formalni kriterij). Ta kriterij se prepleta s še enim kriterijem, to je, kriterijem načina nastanka besedila (genetski kriterij). Provizorično lahko razlikujemo homogena in heterogena besedila. Homogena so besedila enega pisca ali govorca, npr. življenjepis, pismo, poročilo ali opis dogodka, govor, potopis itd.). Heterogena so besedila, sestavljena iz odlomkov ali prispevkov različnih piscev ali govorcev, npr. intervju (vprašanja in odgovori), zapis razprave (izjave različnih oseb).

(se dopolnjuje)

petek, 24. november 2023

POSKUS ANALIZE BESEDILA ČASOPISNEGA SVETOVANJA S ChatGPT

Primer časopisnega svetovanja je vzet iz svetovalnice Milene Miklavčič v Nedelu, rubrika Milena svetuje (datum vpišem, ko ga najdem). Kopija pisma in odgovora svetovalke je v Dodatku. 


POGOVOR S CHATGPT 

 



Jaz

Spodaj je navedeno pismo neke osebe svetovalki in odgovor svetovalke. Prosim, identificiraj glavne teme v pismu in odgovoru. 

ChatGPT 

Pismo govori o težavah v partnerskem razmerju, kjer se avtor, Viki, pritožuje nad spremenjenim vedenjem njegove partnerice. Opiše nenehne kritike glede njegovega okusa za notranjo opremo, težave pri obisku njegove mame, pritisk glede otroka ter njeno agresivno vedenje, ko je želela zamenjati službo. 

Odgovor svetovalke se osredotoča na analizo njunega razmerja in različnih faz zaljubljenosti ter ljubezni. Svetovalka opozarja na razlike med začetno zaljubljenostjo in resnično ljubeznijo, pa tudi na nevarnosti pretiranega pritiska in negativnosti v razmerju. Poudarja tudi razlike med virtualnim in resničnim svetom ter predlaga bolj počasen in premišljen pristop k spoznavanju partnerja. Na koncu svetovalka podpira odločitev za prekinitev razmerja in spodbuja Viki-ja, naj se ne obremenjuje s tem, kako je ravnal, saj je odločitev za konec bila prava. 


 

Jaz

Nisva se dobro razumela. Navedi po alinejah glavne teme v pismu in odgovoru, ne povzetka. 


ChatGPT

Seveda, razdelimo glavne teme po alinejah: 

PISMO: 

  1. Začetki v razmerju: Opisuje idilične začetke in postopno spremembo v partneričinem vedenju. 

  1. Nenehne kritike in pritiski: Partneričino stalno kritiziranje, nerganje glede notranje opreme, zavračanje hrane pri mami, pritisk glede službe ter obtoževanje za neuspeh pri zanositvi. 

  1. Agresivno vedenje: Opisuje situacije agresivnega vedenja partnerice, kot je želela poriniti televizor na tla in Viki-jeva reakcija na to. 

  1. Odmik in vrnitev: Partnerica odide, se kasneje vrne s kesanjem ter prošnjami za odpustek, a Viki razmišlja o svoji odločitvi. 

ODGOVOR: 

  1. Analiza zaljubljenosti in ljubezni: Svetovalka razloži razlike med zaljubljenostjo in resnično ljubeznijo ter opozarja, kako se ta razmerja spreminjajo. 

  1. Negativnost in pritiski v razmerju: Govori o nevarnostih nenehnega pritiska in negativnosti v partnerskem odnosu ter kako to vpliva na razmerje. 

  1. Virtualni svet in resničnost: Omenja razlike med virtualnim svetom in resničnim življenjem, opozarja na maskiranje resnične osebnosti ter opisuje razočaranja, ki iz tega lahko izhajajo. 

  1. Nasveti za prihodnost: Svetovalka spodbuja k bolj premišljenemu pristopu k spoznavanju partnerja ter poudarja pomembnost pristnih stikov v resničnem svetu. 

  1. Podpora odločitvi za prekinitev: Svetovalka Viki-ju daje podporo pri odločitvi za prekinitev razmerja ter ga spodbuja, naj se ne obremenjuje s preteklostjo. 

Če imate kakšno konkretno vprašanje glede teh tem, bom z veseljem pomagal! 




You 

Navedi ključne pojme v odgovoru svetovalke in jih definiraj. 


ChatGPT 

Seveda, ključni pojmi v odgovoru svetovalke so: 

  1. Zaljubljenost: Občutek navdušenja in privlačnosti do druge osebe, pogosto povezan s čustvi evforije, strasti in intenzivne želje po bližini te osebe. 

  1. Ljubezen: Globoko čustvo, ki sega prek zaljubljenosti. Vključuje spoštovanje, zaupanje, skrb, empatijo in povezanost z drugo osebo. 

  1. Negativnost v razmerju: Pogosto kritiziranje, pritiskanje, pomanjkanje spoštovanja ali poniževanje, kar vodi v slabo razpoloženje, konflikte in slabšanje odnosa. 

  1. Virtualni svet: Svet, ki je ustvarjen preko spletnih platform, družbenih omrežij in tehnologije ter lahko prikazuje le izbran del resničnosti ali celo popolnoma izmišljeno sliko. 

  1. Resnični svet: Dejanski svet, v katerem ljudje dejansko živijo, se družijo in vzpostavljajo resnične, osebne stike zunaj virtualne sfere. 

  1. Pristni stiki: Odnosi, ki temeljijo na osebnem stiku, iskrenosti in resničnosti, kjer se ljudje povezujejo brez filtrov ali mask, ki jih lahko najdemo v virtualnem svetu. 

Te izraze je svetovalka uporabila za pojasnitev razlik med različnimi oblikami čustvenih povezav, okolji in načini komunikacije, ki so pomembni pri oblikovanju in vzdrževanju zdravih odnosov. 




You 

Kateri pritiski in negativnosti se pojavljajo v navedenem odnosu? 

ChatGPT 

V navedenem odnosu se pojavljajo različni pritiski in negativnosti: 

  1. Kritike glede okusa in vedenja: Partnerica nenehno kritizira Viki-ja zaradi njegovega okusa za notranjo opremo in njegovega vedenja, kar ustvarja nelagodje in nezadovoljstvo v odnosu. 

  1. Zavračanje hrane in konflikti z družino: Partnerica se je izogibala obiskom maminega doma zaradi zavračanja hrane, kar je privedlo do konflikta med njima in potencialno tudi z Viki-jevo družino. 

  1. Pritisk glede službe in selitve: Partnerica je želela, da bi se preselila zaradi svoje službe, kar je povzročilo pritisk na Viki-ja, saj bi bilo težko našel primerljivo službo v novem kraju. 

  1. Poniževanje in agresivno vedenje: Partneričino agresivno vedenje, ko je želela poriniti televizor na tla, ter njeno poniževanje in žalitve so prispevali k nezdravemu okolju v razmerju. 

  1. Prisila glede zanositve: Partnerica je Viki-ja obtoževala za neuspeh pri poskusu zanositve, kar je ustvarjalo dodaten pritisk na njega v intimnem odnosu. 

Vsi ti pritiski in negativnosti so vplivali na razmerje med Viki-jem in partnerico, ustvarjajoč nenehno napetost, nezadovoljstvo in konflikte ter vplivajo na kvaliteto njunega odnosa. 





You 

Navedi nekaj glavnih tehnik, ki jih uporablja svetovalka v tem odgovoru. Ena tehnika je na primer izražanje razumevanja za položaj uporabnika. 

ChatGPT 

Seveda, svetovalka uporablja več različnih tehnik v svojem odgovoru: 

  1. Izražanje razumevanja in empatije: Svetovalec se postavi v Viki-jev položaj ter izrazi razumevanje in sočutje do njegovega doživljanja in izkušenj v partnerskem odnosu. 

  1. Analiza in refleksija razmerja: Svetovalec analizira in reflektira dinamiko njunega odnosa ter opozarja na vzorce v vedenju in odnosu med Viki-jem in partnerico. 

  1. Poučevanje in svetovanje: Svetovalka svetuje Viki-ju glede zdravega partnerskega odnosa, razlik med zaljubljenostjo in ljubeznijo ter pomembnosti resničnih, pristnih stikov. 

  1. Razlaga in pojasnjevanje pojavov: Svetovalec pojasnjuje pojav negativnosti v odnosih, razlike med virtualnim in resničnim svetom ter vpliv takšnih pojavov na partnerske odnose. 

  1. Podpora in spodbuda: Svetovalec podpre odločitev za prekinitev odnosa ter spodbuja Viki-ja, naj se ne obremenjuje s preteklostjo, hkrati pa mu nudi nasvete za prihodnost. 

Te tehnike svetovalke pomagajo pri oblikovanju celovitega in razumevajočega odgovora, ki vključuje analizo situacije, poučevanje in podporo, kar omogoča boljšo razlago ter nasvete za reševanje problemov v partnerskih odnosih. 




You 

Ali so tehnike, ki jih uporablja svetovalka, v skladu s splošnimi smernicami svetovanja in psihoterapije? 


ChatGPT 

Da, večina tehnik, ki jih uporablja svetovalka, je v skladu s splošnimi smernicami svetovanja in psihoterapije. Nekatere od teh tehnik vključujejo: 

  1. Izražanje empatije in razumevanja: To je ključna komponenta gradnje zaupanja in odnosa med svetovalcem in stranko. Razumevanje in sočutje do izkušenj stranke sta temeljna za vzpostavitev povezanosti. 

  1. Analiza in refleksija: Preučevanje dinamike in vzorcev v odnosu stranke, analiza njenih izkušenj ter refleksija o možnih rešitvah in alternativah. 

  1. Poučevanje in svetovanje: Posredovanje informacij in nasvetov, ki temeljijo na strokovnem znanju, da bi stranki pomagali razumeti svoje izkušnje in pridobiti veščine za obvladovanje situacij. 

  1. Razlaga in pojasnjevanje: Ponujanje razlage o psiholoških in medosebnih dinamikah, ki lahko vplivajo na partnerske odnose, kar omogoča boljše razumevanje situacije. 

  1. Podpora in spodbuda: Spodbujanje stranke k sprejemanju odločitev, ki so zanje koristne, ter nudenje podpore pri soočanju s težavami. 

Vendar pa je pomembno omeniti, da bi moral vsak svetovalec ali terapevt pri svojem delu spoštovati etične smernice svoje stroke ter se osredotočiti na dobrobit stranke. Uporaba tehnik naj bi bila prilagojena posameznemu klientu in situaciji, s katero se sooča, ob spoštovanju etičnih standardov in varovanju zaupnosti. 






 

DODATEK

PISMO 

Najino skupno življenje se je začelo kot v pravljici. Zdelo se mi je, da sva presrečna drug ob drugem. Po dobrih treh letih se je vse spremenilo: nič ji ni bilo več prav, kar sem naredil ali govoril. Vsakemu, ki je imel čas, je razlagala, kako nemogoč okus imam za notranjo opremo, da bi ona vse odpeljala na odpad in kupila novo.  

Čez noč se ji je zagabila hrana pri moji mami, kamor sva hodila po službi na kosilo. Poleti, ko sva šla na dopust, je malo pozabila na nenehne očitke. Bilo je nepozabno, tudi meni je uspelo, da sem se sprostil in pozabil, kako naporni so bili zadnji meseci. Na morju sva se odločila, da bova začela resno delati na tem, da bova imela otroka. Po šestih mesecih, ko nama še ni uspelo, sem bil za neuspeh edini krivec. In to ob veliko poniževanja in zmerjanja. Priznam, da se mi je seks priskutil, s težavo sem se mu posvečal. Ko me je nehala zmerjati, je bilo spet malo bolje.  
Nedavno se je odločila, da bo zamenjala službo, k temu je želela prisiliti tudi mene. Žal pa bi v kraju, kamor bi se preselila, težko našel zase kaj primernega. Spet je nastal buren vihar, padale so zmerljivke, žalitve, poniževanje. Niti besede nisem rekel, ker sem vedel, da bi jo še bolj razkuril. Sem jo pa, medtem ko je želela poriniti nov televizor na tla, malo močneje prijel za roki. Še isti večer je odšla, a se je vrnila po tednu dni. Skesana in z obljubo, da bo drugačna, naj ji odpustim. Nisem privolil, ker me je preveč prizadela. Zdaj pa se žrem, da sem storil narobe. – Viki 

 

ODGOVOR 

Dragi Viki, glede na svoje dolgoletne izkušnje mislim, da ste naredili prav, ko ste prekinili razmerje. Sodeč zgolj po tem, kar ste napisali, se mi zdi, da nista za skupaj. Preveč sta si različna v predstavah, kakšno je ljubezni polno sobivanje. Začetki so bili, pričakovano, zelo obetavni. Drug drugemu sta kazala najlepši obraz, bili ste v devetih nebesih, najbrž tudi vaša partnerica. Zaljubljenost je poganjala najlepše cvetove.  

Vse je bilo novo, zelo adrenalinsko, drug od drugega se nista odmaknila ne podnevi ne ponoči. In ker sta imela polne roke dela tudi s pogosto spolnostjo, vama za globino, ki bi jo iskala drug v drugem, ni bilo mar. Ko je zaljubljenost začela bledeti in bi jo morala nadomestiti ljubezen, se je vse skupaj sfižilo. Še privlačnost je mrknila v neznano.  
Sprašujete me, zakaj se nerganje sploh začne. Odgovorov je ogromno. Nekateri ga imajo že v krvi, kar pomeni, da so ga podedovali od bližnjih, drugi se ne znajo pogovarjati, zato ves čas nekaj sitnarijo, prepričani, da bodo tako dosegli želeno. Četrti (ne)premišljeno zabelijo odnose s svojo negativnostjo ... Morda v tem nerganju res prednjači ženski spol, a tudi moški ni imun nanj!  
Se pa v takšnem besednem nezadovoljstvu skriva rakava rana marsikaterega odnosa, ki mu na začetku kaže celo zelo dobro! 
Omenili ste, da sta se spoznala na družbenih omrežjih. Dejali ste, da jo tam poznajo po pozitivnih idejah, ki jih širi, instagram da je zasut z njenimi zelo všečnimi fotografijami, za katere je prava mojstrica.  
Ne morete razumeti, da se za lepo zunanjostjo, ki so jo hvalili tudi vaši bližnji prijatelji, skriva čisto druga oseba. S tem stavkom ste se dotaknili enega od aktualnih pojavov, ki smo mu pogosto priča: ljudje iz virtualnega omrežja so pogosto precej drugačni, ko stopijo iz zaslona v realni svet! Zlasti ko dokončno odložijo masko in so takšni, kot so. Tudi zato mnogi, ki nasedejo – niste edini –, zelo trpijo. Kar nekaj časa namreč traja, da se zacelijo rane!
Ker sem starejša in se še zmeraj oklepam tradicionalnih vrednot in predstav o ljubezni, se mi zdi veliko bolj prijazno spoznavati morebitnega bodočega partnerja lepo počasi, strpno, korak za korakom! Kaj nam pomaga, če nas ljubljena oseba že prvi trenutek, preden jo bolje spoznamo, popelje v nepozabne seksualne užitke, v duši pa je prazna, brez prave empatije? Ker se nam mudi, ker bi želeli dobiti vse naenkrat, trpkosti in razočaranja pricapljajo za nami, včasih tudi prepozno.  
Seveda bi se tudi v vaši zgodbi dalo marsikaj rešiti že veliko prej, če bi še ob pravem času ukrepali drugače, kot ste. Denimo: takrat, ko je začela zavračati jedi, ki jih je postavila na mizo vaša mama, bi bilo lepo in prav, če bi gospodični predlagali, da se družno vpišeta v kuharski tečaj. Sploh ker ne vi ne ona o kuhanju nimata pojma!  
Zelo narobe je bilo, ko sta v poletnem zatišju po viharju začela »delati na otroku«. Otrok ni obliž, s katerim bi prekrili boleče medsebojne odnose! Najprej bi morala poiskati kakšno strokovno pomoč ali se vsaj pogovoriti. So nekatere stvari, ki se pač ne dajo urediti zgolj v postelji, pa če bi še tako radi!  
Gospa je sredi bitke, ko ji ni uspelo vreči televizorja na tla, odnehala, pobrala svoje stvari in jezno odšla. Verjetno pa je po tednu dni, ko se ji je jeza ohladila, vrgla na tehtnico pluse in minuse ter ugotovila, da ji pri vas niti ni bilo tako slabo. Morda je celo spoznala, da se je na vas že malo navadila, da bi vas lahko celo še naprej gnetla in maltretirala po mili volji!  
Morda je tudi ugotovila, da bo težko dobila drugega, ki bo s takšno mirnostjo prenašal njene muhe in nerganje kot vi? 
Teden dni je, po drugi strani, zadoščal, da ste prišli k sebi. Spoznanje, kakšen tepec ste bili, ker ste se pustili maltretirati, ni bilo lahko!  
Ravnali ste prav, verjemite! Kaj se to pravi, da že na začetku partnerske zveze letijo televizorji na tla! Raje si ne predstavljam, kakšno agresijo bi doživljali, ko bi bila dlje časa skupaj! Vi, ki ste bili preveč tiho in potrpežljivi, in ona, ki vas je hotela prevzgojiti z nenehnim nerganjem, nista (bila) najboljša kombinacija za dolgo in srečno življenje.  
Ne sekirajte se več, ker bi se, če bi pokleknili pred njo, zgodba že zelo kmalu ponovila. Za v prihodnje pa vam toplo polagam na srce: navezujte pristne stike z dekleti iz mesa in krvi in ne s podobami, ki vam padejo v oči na družbenih omrežjih. Tam so mnogi takšni, kot v resnici ne bodo nikoli.